Joodse Omroep

- 01-Dec-2015

4
3
Header 2
2
De Joodse Omroep belicht het Jodendom in de breedste zin van het woord vanuit verschillende invalshoeken, met de Joodse religie als bindend element.

4mei

Vanuit de Joodse gemeenschap wordt de komende dagen het optreden van de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) met argusogen gevolgd. Zal de burgemeester bereid zijn om een Palestijnse herdenkingsdienst die gepland staat tijdens de Dodenherdenking, te ontmoedigen?

Tegen een Nakba-herdenking, die volgens de organisatie de 'schaduwholocaust' van Palestijnen aan de orde stelt, zijn al 45 bezwaren ingediend. Ook bij het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zijn klachten binnengekomen. Het Platform Bewust Moslim wil op 4 mei, een bijeenkomst organiseren in moskee Al-Amal, om zo de 'etnische zuivering van Palestina' te herdenken. Die zogenoemde 'etnische zuivering' wordt verbonden met de oprichting en vorming van de staat Israël in 1948.

Volgens Jack Justus uit Wapenveld, een van de initiatiefnemers tegen de herdenking van Duitse militairen in het Gelderse Vorden de afgelopen jaren, is met de voorgenomen herdenking in Hilversum een nieuwe marginalisering van de Holocaust een feit. Justus: ‘De Joodse gemeenschap kan dit simpelweg niet laten passeren, zeker wanneer men bedenkt dat er de laatste jaren van alle kanten al veel te veel aan de herdenking wordt gemorreld en de grootste groep slachtoffers, de Joden, er maar zo’n beetje bij zijn komen te hangen. Maar deze herdenking in Hilversum tart alles. Het is stuitend en een grove belediging van zowel slachtoffers als overlevenden en hun nazaten. En dat uitgerekend op 4 mei!’

Samen met enkele anderen beraadt Justus zich op stappen tegen de gemeente Hilversum mocht burgemeester Broertjes niet in staat zijn de gewraakte bijeenkomst te laten vervallen of op zijn minst te verplaatsen. De burgemeester noemt de samenkomst 'gevoelig'. 'Zowel wat betreft inhoud als timing. ‘We proberen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met alle belangen,' zegt Broertjes. 'Ook gaan politie en gemeente zo snel mogelijk met het moskeebestuur in overleg, onder andere over een andere datum.'